Projekt kereső

Keresett kifejezés:

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.

Hogyan kerülhetőek el az uzsorahitelek!? 7. - Pénzügyi öngondoskodás alapjai: megtakarítás

2013.02.15.

Hogyan kerülhetőek el az uzsorahitelek!? 7. - Pénzügyi öngondoskodás alapjai: megtakarítás

A pénzügyi öngondoskodás három oszlopon nyugszik. Az első az életünkhöz szükséges pénz megszerzése. A pénz megszerzését, megkeresését is további kategóriákra bonthatjuk: munkavállalóként, vállalkozóként, befektetőként is előteremthetjük a megélhetéshez szükséges forrásokat.

A második oszlop, a pénz elköltésnek is többféle változata ismert, nagyon röviden két módot különböztessünk meg: elkölthetjük a pénzünket tudatos fogyasztó módjára is, vagy szórhatjuk két kézzel is.

A pénz tárolása a harmadik területe a pénzügyi öngondoskodásnak, amivel talán egy kicsit kevesebbet foglalkozunk a mindennapokban. Érdemes rögtön az elején tisztázni egy tévhitet, mely szerint csak azok tárolják, akiknek felesleges pénzük van. Ez pedig tévedés, mivel felesleges pénze senkinek sincs, csak legfeljebb olyan pénze, amit célszerűbbnek tart a jövőben elkölteni. Innen pedig rögtön látjuk a témával kapcsolatos alapkérdést: mikor célszerű elkölteni a tárolt pénzünket?

 

Első lépésként tekintsük végig a céljainkat, mire akarjuk elkölteni a pénzünket, mi célból tartalékoljuk, gyűjtjük? A célunk lehet konkrét, távlati cél, mint amilyen például a gyermekeink önálló életének elkezdése, tanulmányaik, lakás, vagy autóvásárlásuk támogatása. Ebben az esetben viszonylag jól meghatározható az időtartam, ameddig gyűjteni-tárolni tudjuk és akarjuk a pénzünket. Hosszabb időtávok esetén viszonylag jó hozamokat érhetünk el a pénzünk „lekötésével”. Így ebben az esetben nem pusztán a pénz tárolásának a biztonsága, hanem a megtakarított összegünk gyarapítása is célunk – eredményünk lehet.

 

A másik eset az, amikor kevésbé konkrét a célunk, és ezzel együtt az időtartam is nehezen meghatározható. Tipikusan ilyen eset az, amikor tartalékokat akarunk képezni valamilyen jövőben bekövetkezhető váratlan eseményre – betegség, családi problémák, munkanélküliség, stb. Nem tudjuk, hogy mennyi időre tudjuk tárolni – azaz nélkülözni a pénzünket, nem tudjuk hosszabb időre lekötni, mivel a váratlan esemény, mire készülünk bármikor bekövetkezhet. Így kevésbé fogjuk tudni gyarapítani a megtakarításunkat, a pénz tárolásának célja tehát ebben az esetben elsősorban a biztonság, és kevésbé a gyarapodás.

 

A harmadik eset lehet az, amikor rövidebb távra kívánunk tartalékot képezni, kisebb összegekkel. Ez a fajta felhalmozás alkalmas lehet arra, hogy kisebb, de váratlan, nehezen tervezhető kiadásokra felkészüljünk. Elég arra gondolnunk, hogy elromlik a hűtőgép, a televízió, és egyszerűen nem éri már meg a régi készülék javítására költeni, érdemesebb egy új berendezést vásárolni. Jellemzően ennél a tárolási esetnél sem a pénz gyarapodása, hanem a biztonság és a tudatosság a fontos.

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0001

vissza