Projekt kereső

Keresett kifejezés:

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.

Hogyan kerülhetőek el az uzsorahitelek!?

2011.10.21.

Hogyan kerülhetőek el az uzsorahitelek!?

Az uzsora napjainkban már jól szervezett iparágként működik, az ebben érdekelt emberek fantasztikusan jól megélnek mások nyomorán. A jelenség a létminimum alá szorít sok ezer embert, akiknek eddig is problémát okozott a segélyből, vagy alacsony fizetésből való megélés. Az ebből fakadó kilátástalan helyzetbe kerülés megelőzéséhez kívánunk segítséget nyújtani cikk-sorozatunkkal.

Az Országgyűlés elfogadta a T/4128 számú törvényjavaslatot az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról. A törvény elfogadásával módosításra került a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény.

Eddig az üzletszerűség a törvényi tényállás eleme volt, azaz az uzsora-bűncselekményt csak az üzletszerű elkövetéssel lehetett megvalósítani. A módosítás következtében már egy eset is elég lesz az uzsora-bűncselekmény törvényi tényállása megvalósításához.

Az üzletszerűség, mint súlyosító körülmény került szabályozásra.

A Btk. új szövege a következő:

Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa – jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján – eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsora-bűncselekményt

a)      bűnszövetségben,

b)      üzletszerűen

követik el.

A törvényjavaslathoz fűzött indokolás szerint az uzsora-bűncselekmény olyan súlyos veszélyt jelent a társadalomra, hogy már az egyszeri elkövetés is súlyos büntetőjogi szankciót kell maga után vonjon.

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0001

vissza