Projekt kereső

Keresett kifejezés:

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.

„Összebeszélünk” I. Ifjúságügyi Kongresszus

2014.11.03.

„Összebeszélünk” I. Ifjúságügyi Kongresszus

Az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület szervezésében nyílt lehetőség a Szikszói kistérség pedagógusai, ifjúsággal foglalkozó szakemberei részére az október 30-31. napján Budapesten megrendezésre került „Összebeszélünk” I. Ifjúságügyi Kongresszuson való részvételre.

A rendezvénynek az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara adott otthont, ahol első alkalommal találkoztak egy sajátos megközelítésű kétnapos szakmai tanácskozásra azoknak a szakmáknak a képviselői, amelyek részben vagy egészében az ifjúsági korosztállyal foglalkoznak. A szervezők így kívántak az ifjúságszakmai térben olyan alkalmat teremteni a találkozásra, ahol a fiatal nem egy-egy terület alanyaként, hanem a maga teljességében és egyediségében látszik. Ebben a társas környezetben jó lehetőség adódott az interdiszciplináris szakmai-tudományos ismeretanyag bővítésére.

Hazai és európai ifjúságkutatási adatok szerint a mai fiatalok generációja más, mint a korábbiak, úgy az önállóvá válás, mint a munkaerőpiaci megjelenés, vagy a családalapítás terén. Közéleti érdeklődésük szintje alacsony, ugyanakkor fogékonyabbak a szélsőséges eszmékre. Szabadidős szokásaik is eltérnek a korábbi generációkétól, és - a gyermekkorosztály után - rájuk hatnak leginkább a negatív társadalmi folyamatok. Ugyanakkor szakemberek és politikusok egyaránt tisztában vannak azzal, hogy a korosztálynak kulcsszerepe van a jövő formálásában.

A plenáris üléseken a résztvevők meghallgathatták a szakemberek gondolatait az új, „csendes” generációról, a fiatalok közéletiségéről és apolitikusságáról. Szó volt a Facebook szociálpszichológiájáról, a segítő szakmák és az ifjúságügy kapcsolatáról, valamint a generációváltásról a „táborok ifjúságától” a „fesztiválok ifjúságáig”. Tájékozódhattunk arról is, hogyan látja egy fiatal a szakembereket és szerepüket saját életében. Az EMMI Ifjúságügyi Főosztályának vezetője beszámolt a kormányzati ifjúságpolitika prioritásairól, a 2013. évi költségvetésében a fiatalokra előirányzott és ráfordított összegről, a Kormány és a civil szféra párbeszédének szükségességéről.

A kétnapos tanácskozás nagy részét interaktív szakmai műhelymunkával töltötték a résztvevők. A probléma-fókuszú és megoldás- illetve módszertan-fókuszú workshopokban olyan témák kerültek terítékre, mint az agresszió, a vesztesek jelensége, a közösség, a jövőkép, vagy az identitásbeli problémák és megoldásaik, az ifjúság és a bűnözés, a serdülőkor ellentmondásai, a függőségek, a mediatizáció, az életút-karrier-pályaorientáció, a csoportközi segítségnyújtás, a helyi együttműködések, az iskolai közösségiség, az asszertivitás és érdekérvényesítés, az emberi jogi nevelés, vagy az elszigeteltségből való kitörés lehetőségei. A témák széles kínálatában való válogatást segítette, hogy minden műhelybeszélgetést duplán szerveztek meg, hogy mindenki két-két csoport munkájában is részt tudjon venni.

A második nap délutánján - ugyancsak plenáris ülés keretében - érdekfeszítő előadást hallhattunk, amely során egy Y generációs fiatal osztotta meg velünk a gondolatait, autentikus bepillantást nyújtva mindabba, amiről a két nap folyamán beszéltünk.

vissza