Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület

EFOP-1.6.2-16-2017-00062 Alsóvadász

Alsóvadász Község Önkormányzata és konzorciumi partnerei, az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2019. április 1-én kezdte meg a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Alsóvadász településen” című EFOP-1.6.2-16 azonosító számú pályázatának megvalósítását. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 197 740 827 forintból valósul meg.

A projekt célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése olyan komplex és speciális szolgáltatások, programok biztosításával, mely erősíti a helyi roma társadalom képzettségi szintjét, növeli munkavállalási esélyeit, a felnövekvő generációk számára pedig egy megalapozott életpályát támogat, az óvodai neveléstől a munkába állásig.

A program közvetlen célcsoportját a szegregátumban élő 16-54 éves hátrányos helyzetű személyek – 136 fő - és családjaik alkotják. A három éves fejlesztő, felzárkóztató tevékenység kiemelt eleme a jelenléten alapuló szociális munka, mely a személyre szabott fejlesztési célok elérésében segítik az egyéneket. Mivel a szociális munka rendszerszemléletben gondolkodik, ezért nem csak az egyént, hanem a család egészét is segíti.

A képzettségi szint növelése érdekében 102 fő számára lehetősége van különböző képzéseken - konyhai kisegítő, digitális írástudás, betanított szociális segítő – való részvételre.

Ezen túlmenően kiemelt cél, hogy a célcsoport tagjai mind fizikailag, mind mentálisan munkaképes állapotba kerüljenek, elsajátítsák a mindennapi élethez, a többségi társadalommal való együttéléshez szükséges alapvető ismereteket. Ezek biztosításához szociális-, közösségfejlesztési-, oktatási- és egészségügyi programelemek kerülnek megvalósításra.

A 18 év alatti gyerekek, fiatalok részére iskolai, illetve iskolán kívüli foglalkozások, fejlesztések, művészeti és sport programok, kirándulások, táborok kerülnek megrendezésre.

A szegregált lakókörnyezetben élők társadalmi befogadásának javulását célozzák azok a tevékenységek, melyek a település egész lakosságát megszólítva, a közösségfejlesztés módszereit használva valósulnak meg.

A komplex beavatkozások által a településrészek szegregációs jellege csökken, mind társadalmi, mind szociális vonatkozásban, mind a lakókörnyezet tekintetében.

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2022.05.30.

Név:*
E-mail cím:*
Hozzászólás:*
Még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.