Projekt kereső

Keresett kifejezés:

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.

Nyári tábori programok, rendezvények

2014.09.04.

Nyári tábori programok, rendezvények

A Szikszói Többcélú Kistérségi Társulás és az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület konzorciumában megvalósuló Gyerek-esély Program keretében az idei évben összesen négy alkalommal valósult meg táboroztatás a Pálháza mellett található Hanyi Istók Turistaházban.

A nyári tábori események elsődlegesen a természetjárásra, a Zemplén szépségeinek felfedezésére, valamint a környező települések látnivalóira épültek. Emellett minden esetben szem előtt tartottuk a fiatalok szemléletformálásának szükségességét, közösségi célok megvalósítására való igényeik és alkalmasságuk kialakításának, fejlesztésének érdekében. Ezt szolgálta például a tábor mellett haladó patak medrének karbantartása, illetve az a játék, amely során gátat építve próbáltuk a meder mélységét fürdésre alkalmas mértékűre duzzasztani.

A programok tervezése során szerepet kapott a gyerekek kreativitása, a fizikai és szellemi funkciók fejlesztésének és kiaknázásának lehetősége is. A természeti környezet használata és az ahhoz való alkalmazkodás csodálatos kihívásokat rejtett magában.

Gyönyörű vidékeken túráztunk. Lehetőségünk nyílt erdei környezetben való hegymászásra, melynek folytatásaként egy közel 20 méteres szikla megmászására is sort kerítettünk – természetesen megfelelő biztosítás mellett. A túra első 10 kilométerét kisvasúton tettük meg, ami önmagában is élményszámba ment.

A fiatalok kreativitásának kiaknázására ugyancsak színes programok nyújtottak lehetőséget: a Hollóházán található Porcelángyár és Porcelánmúzeum érdekes látnivalói mellett ajándéktárgyak elkészítésére is sort kerítettünk, amennyiben saját magunk festhettük meg a kiválasztott nyers edényeket, amelyeket kiégetésük után haza is vihettünk.

Szellemi „karbantartásra” az esténkénti activity és egyéb társasjátékok, valamint a tábori program részét képező vetélkedők segítségével került sor (ezek jó alkalmat teremtettek az együttműködés hatékonyságának szemléltetésére is).

Az esti karaoke programok pedig némi esélyt biztosítottak az előadói hajlam kiélésére, a koncentrációra és a lámpalázzal kapcsolatos feszültség elemzésére, feloldására.

További szórakozási lehetőséget biztosítottak a sátoraljaújhelyi uszodai és kalandparkbeli programok, melyek hűsítőleg hatottak a forró nyári napokon, illetve csodálatos látvánnyal és szórakoztató élményekkel gazdagítottak minket.

A kultúra terén pedig a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnok és a Magyar Nyelv Múzeuma, valamint a füzérradványi Károlyi-kastély és Arborétum tartogatott izgalmas meglepetéseket.

Fűzér várának meghódítása egyszerre volt fizikai kihívás és történelmi-kulturális élmény, akárcsak az íjászkodás, amelynek segítségével betekintést nyerhettünk a X. század magyarságának történelmi emlékeibe.

A mindennapos szobaszemlék egyfajta rendszerességet, rendszeretetet, fegyelmet generáltak, amely önzetlen „szorgalmi feladatok” elvégzéséhez vezetett; a gyerekek együttműködve végeztek olyan plusz feladatokat, mellyel esztétikai élményt okoztak a csapat számára, mindenféle külön jutalom nélkül.

A színes és mozgalmas programok elégedetté és kellően fáradttá „varázsolták” a tábori fiatalokat, akik egyöntetűen azt kívánták: Jövőre ugyanitt, Veletek!

vissza