Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület

Biztonságos internethasználat előadás Alsóvadászon és Felsődobszán

2013.09.13.

A fiatalok védelme az Internet káros tartalmaival szemben, égetően aktuális téma. Ennek oka az, hogy a felnövekvő nemzedék egyre otthonosabban mozog az Internet világában, előszeretettel chatelnek, a közösségi portálokon mutatják meg magukat (minden adatot kiadnak magukról bárkinek), valamint a mobil telefonok használatával személyiségi jogokra tekintet nélkül osztanak meg felvételeket a nagyvilággal.

 Az internetes profilok sokszor nem fedik a valós felhasználó személyiségét. Más bőrbe lehet bújni, a megosztott képeket lelelhet tölteni, akár vissza is lehet ezzel élni.

Az Internet a gyermekekre bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt, mert a tisztességes weboldalak mellett könnyen találkozhatunk az Interneten olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésére károsak tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek. A számítógép védelmét szoftveres szűrőprogramokkal megteremtjük, de a technikai megoldások soha sem helyettesíthetik a tudatos Internet használatot, vagy a szülői felügyeletet. Mivel nem állhat minden gyermek fölött egy felnőtt, így a fiatalok felvilágosítása a legfontosabb, amit tehetünk.

 A Biztonságos Internet csoportfoglalkozások alkalmával szóba kerülő témakörök pozitívan befolyásolhatják a fiatalok internetezési szokásait. Szóba kerül a jelszavak beállítása és védelme, a közösségi portálok személyes információinak védelme, a chat, Netes zaklatás, szexting, veszélyei, vírusok, férgek, kémprogramok, személyiségi és szerzői jogok védelme és következményei, a függőség kialakulásának veszélyei, a mobil kommunikáció.                                                                    

Felvilágosítást kapnak, hogy probléma esetén rendelkezésükre áll a  Forródrót (hotline) az illegális és káros tartalom elleni küzdelemért. Segélyvonal (helpline), ingyenes telefonos, e-mailes és chat-konzultáció gyerekeknek és fiataloknak, akik káros, veszélyes tartalmakkal, vagy zaklatással találkoztak a neten.

Az első két ilyen foglalkozásra szeptember 24.-én az alsóvadászi Tompa Mihány Általános Iskolában, szeptember 26.-án pedig a felsődobszai Bárczay Gábor Áltaános Iskolában kerül sor.

vissza

Kapcsolat

Dernei Balázs
egyesületi elnök

Tel.: 06-30-924-6320
e-mail.: dernei.balazs@abaujrakezdes.hu

Postacím: 3503 Miskolc, Pf. 14.